Информатика и рачунарство

 

Основна Правила за сигуран интернет
1.             Немој да дајеш своје личне податке као што су адреса на којој станујеш, број телефона, адреса и телефон својих родитеља на послу, или назив и адресу школе у коју идеш пре него што ти то родитељи не дозволе
2.             Одмах се обрати родитељима уколико наиђеш на било шта што те узменирава или плаши на интернету или мобилном телефону.
3.             Никада немој да пристанеш на састанак са особом коју си “упознао/ла” на интернету а да претходно о томе не обавестиш родитеље. Уколико се родитељи сложе са тим, такав састанак мора да буде на јавном месту и уз присуство твојих родитеља.
4.              Никада немој никоме да шаљеш своју слику или било шта друго о себи без договора са родитељима.
5.             Не одговарај ни на какве поруке које су злонамерне или које те на било који начин узнемиравају. Ниси крив/а што добијаш такве поруке. Ако ти неко пошаље такву поруку, одмах то реци родитељима.
6.             Разговарај са родитељима да бисте се договорили о правилима понашања на интернету и правилима за коришћење мобилног телефона. Заједно одредите време у току дана када можеш да користиш интернет, колико дуго током једног дана можеш да будеш на нету и сајтове које можеш и треба да посећујеш. Немој да посећујеш друге сајтове без договора са родитељима и поштуј договорена правила.
7.             Лозинке које имаш немој да откриваш никоме (чак ни  најбољим друговима), само својим родитељима
8.             Увек провери са родитељима пре него што нешто пожелиш да учиташ са интернета или да инсталираш неки софтвер јер би тако могао/ла да угрозиш рад и безбедност свог компутера или мобилног уредјаја или да угрозиш приватност и личне податке чланова своје породице.
9.             Буди примеран корисник интернета и  мобилног телефона и не ради ништа чиме би могао да повредиш или угрозиш друге или прекршиш закон
10.             Помози својим родитељима да науче како да се забављају и уче на интернету и дели са њима информације о интернету, рачунарима и новим технологијама.

informatika opstinsko programiranje 17


2015-04-28 09_01_19-РЕПУБЛИЧКО TAKMICENJE IZ ИНФОРМАТИКЕ ПРОГР1415 - Microsoft Word

 

OKRUZNO INFORMATIKA I PROGRAMIRANJE1415

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.